Breaking news

ΣΥΡΙΖΑ
A

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αιφνίδια κίνηση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, να προαναγγήλει εκλογές από τη βάση για τον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος, παράλληλα με την εκλογή Τοπικών Συντονιστικών και Νομαρχιακών Επιτροπών. Με την κίνηση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέταξε το «γάντι» στους αμφισβητίες του λέγοντας χαρακτηριστικά «πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι, βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ρόλο στην απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη έπαιξε η ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε να μην παρευρεθεί στο 4ο συνέδριο του κόμματος, αλλά τοποθετήθηκε με μία μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Όσον αφορά τα εσωκομματικά ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε: «Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μόνη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη».  

Ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε την απόφασή του για την εκλογή οργάνων: «Θα πάμε λοιπόν σε τετραπλές εκλογές: Οργανώσεις μελών, Νομαρχιακές, Κεντρική Επιτροπή και πρόεδρο. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Εξήγησε την θέση του εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στους εσωκομματικούς του αντιπάλους: «Υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα τεράστια ΕΓΩ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το ΕΜΕΙΣ. Και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες. Και περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα απλά μαθήματα πολιτικής Ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες: Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τρίπρα; Στα αζήτητα, να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα. Μήπως στις επόμενες εκλογές ανταλλάξουν τις κλεμμένες τους έδρες με πράσινες έδρες. Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Κάποιοι νομίζουν ότι με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις και διαρροές στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας, θα καταφέρουν τη συντριβή μου στις Ευρωεκλογές για να έρθουν ως σωτήρες. Καταλάβατε λάθος. Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους. Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα. Βυθίζουν το καράβι, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι είναι συνεπιβάτες, την ίδια ώρα που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι. Σε ποιο πλοίο, φίλες και φίλοι; Σε αυτό που θα έχουν βυθίσει; Τους δικαιολογώ, ως ένα βαθμό. Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον «ξένο», τον «μικρό» του χεριού τους. Ότι θα έχουν έναν Πρόεδρο - αχυράνθρωπο. Λάθος πρόσωπο ψάχνατε. Σ' εμένα δε θα το βρείτε».

Ακολούθως ξεκαθάρισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε καταστατικό συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα σύγχρονο, ψηφιακό, ευρωπαϊκό, με εσωτερική δημοκρατία. Καθαρά λοιπόν: Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%. Ντρέτα λοιπόν, όπως πάντα: Χρειάζομαι χρόνο. Χρειαζόμαστε χρόνο. Χρόνο κα ομοψυχία. Χρόνο να ξεπεράσουμε τη συλλογική θλίψη της συντριβής του 2023. Χρόνο να αναστήσουμε ένα παρηκμασμένο, δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό κόμμα. Εγώ πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη. Θα κριθώ - και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση, η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα και η ενότητα χρειάζεται εάν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται».

Επιπλέον, στη χθεσινή «φορτισμένη ομιλία», η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε το μοντέλο του κόμματος που επιθυμεί, ανέπτυξε τους άξονες για το «ελληνικό όνειρο», ενώ άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πώς θα αντιδράσει ο Διονύσης Τεμπονέρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διονύσης Τεμπονέρας βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση να σηκώσει το γάντι που έριξε ο Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που αναμένεται ότι θα ξεκαθαριστεί σε ομιλία του στο Συνέδριο σήμερα το μεσημέρι. Επίσης, ισχυρές πιέσεις για να μπει στην κούρσα ασκούνται από σημαίνοντα στελέχη του κόμματος και στην Όλγα Γεροβασίλη με την ίδια να φέρεται να το σκέφτεται πολύ σοβαρά. Πληροφορίες υπάρχουν και για σχετική κινητικότητα γύρω από το πρόσωπο του Σωκράτη Φάμελλου, χωρίς να έχουν διαρρεύσει πολλά για το αν ο ίδιος έχει πράγματι τέτοιες βλέψεις.

Τέλος, στο έντονα φορτισμένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν θεωρείται πολύ πιθανό να παρουσιαστούν άλλοι διεκδικητές-έκπληξη, όπως ο Νικόλας Φαραντούρης. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι πολλοί στο αντικασσελακικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν τη σημασία συσπείρωσης γύρω από έναν κοινό υποψήφιο, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες έναντι του νυν-απερχόμενου προέδρου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις