CLOSE

Breaking news

Γιώργος Πατούλης
A

Τη νομική στήριξη των συμβασιούχων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) που προσελήφθησαν στην Περιφέρεια για τις ανάγκες της πανδημίας, κατά την εκδίκαση των προσφυγών τους, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας υπογραμμίζεται ότι η πρόταση κατατέθηκε από την διοικούσα παράταξη και καταγγέλλονται οι άλλες παρατάξεις για την ουδέτερη ή αρνητική στάση τους απέναντί της.

Μεταξύ άλλων η Διοίκηση σημειώνει: «Σε όλη μας την πορεία έχουμε αποδείξει ότι παραμένουμε πιστοί στη διαφάνεια των διαδικασιών, ιδίως όταν αφορά στην πρόσληψη προσωπικού. Σε αντίθεση όμως με τους αυτόκλητους «εργατοπατέρες», εμείς δεν διαχωρίζουμε τους εργαζόμενους. Αυτό που ζητάμε είναι η δίκαιη αντιμετώπιση των συμβασιούχων ΙΔΟΧ που υπηρέτησαν την κοινωνία στη δίνη της πανδημίας. Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, που εξασφαλίζουν την αξιοκρατική επιλογή του προσωπικού στο Δημόσιο, με αντικειμενικά κριτήρια. Ζητάμε σταθερά την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ προσωπικού για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφέρειας, που έχει αποδυναμωθεί από την κινητικότητα. Σε αυτή τη διαδικασία, θεωρούμε λογικό και δίκαιο να υπάρξει ειδική μοριοδότηση για αυτούς τους συμβασιούχους».

Σημειώνεται ακόμα ότι οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ζητούν καθαρές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με ίσες ευκαιρίες για όλους και κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων. Επικαλέστηκαν αναρμοδιότητα για αυτήν την απόφαση και κατηγόρησαν την Διοίκηση για δημαγωγία και σκοπιμότητα πολιτικής ομηρίας των εργαζομένων.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στην κεντρική του εισήγηση δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Διοίκηση θα συνεχίσει να στηρίζει πολιτικά τους εργαζόμενους «γιατί πάνω απ΄ όλα βάζουμε τις ανάγκες των πολιτών και όχι τη συνδικαλιστική σπέκουλα».

Στη συνέχεια και αφού έκανε μία μικρή αναδρομή στις συνθήκες πρόσληψης τους αλλά και στις δύο παρατάσεις που δόθηκαν από το Υπ. Εσωτερικών στις συμβάσεις τους, κατόπιν και πιέσεων της Περιφέρειας, της ΕΝΠΕ αλλά και της ΚΕΔΕ, εστίασε στο μεγάλο ζήτημα της υποστελέχωσης στην Περιφέρεια. «Ζητάμε χρόνια προσωπικό αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, με συνέπεια να έχουν αφυδατωθεί οι υπηρεσίες μας σε ποσοστό 40%, ενώ σε νευραλγικές υπηρεσίες της Περιφέρειας το ποσοστό υποστελέχωσης αγγίζει το 70%».

Αναφερόμενος στους ΙΔΟΧ πρότεινε να ληφθεί «μια απόφαση καρδιάς για αυτούς τους ανθρώπους που έβαλαν πλάτη στην εθνική προσπάθεια της χώρας».

Τόνισε την θετική στάση της Περιφέρειας αφενός στο να παραμείνουν στις θέσεις τους προκειμένου να μη διασαλευτεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αφετέρου στο να υπάρξει δυνατότητα μοριοδότησης τους, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να μπορούν να κάνουν χρήση της σχετικής εμπειρίας σε μελλοντικές προκηρύξεις.

Η εντολή στους δικηγόρους της Περιφέρειας

Σε ό,τι αφορά την απόφαση, μέσω αυτής παρέχεται ειδική πληρεξουσιότητα - εντολή στους δικηγόρους της Περιφέρειας:

Α. Να παραστούν ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου Μονομελούς Πρωτοδικείου (Αθηνών ή Πειραιώς), κατά τις δικασίμους που έχουν ορισθεί ή θα ορισθούν ή σε οποιαδήποτε μετ' αναβολή δικάσιμο ή σε οποιαδήποτε δικάσιμο που θα οριστεί κατόπιν ματαίωσης της συζήτησης αυτής ή απόσυρσης και επαναφοράς με κλήση και θα αφορούν αγωγές συμβασιούχων (ΙΔΟΧ) υπαλλήλων που προσελήφθησαν στην Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και να δηλώσουν ότι η Περιφέρεια Αττικής:

  1. Αναγνωρίζει ότι από το πρώτον της πρόσληψής τους και κατά τα εκτιθέμενα επίδικα χρονικά διαστήματα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Περιφέρειας.
  2. Αναγνωρίζει ότι συνδέονται οι εργαζόμενοι με την Περιφέρεια Αττικής με μια εξ αρχής ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Β. Να παραστούν ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου Μονομελούς Πρωτοδικείου (Αθηνών ή Πειραιώς), κατά τις δικασίμους που έχουν ορισθεί ή θα ορισθούν ή σε οποιαδήποτε μετ' αναβολή δικάσιμο ή σε οποιαδήποτε δικάσιμο που θα οριστεί κατόπιν ματαίωσης της συζήτησης αυτής ή απόσυρσης και επαναφοράς με κλήση και θα αφορούν ασφαλιστικά μέτρα συμβασιούχων (ΙΔΟΧ) υπαλλήλων που προσελήφθησαν στην Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και να δηλώσουν ότι η Περιφέρεια Αττικής:

  1. Αναγνωρίζει ότι από το πρώτον της πρόσληψής τους και κατά τα εκτιθέμενα επίδικα χρονικά διαστήματα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Περιφέρειας.
  2. Αναγνωρίζει ότι υφίσταται επείγον για τη συνέχιση της απασχόλησής τους στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να μην διασαλευτεί η εύρυθμη λειτουργία τους εξαιτίας της υποστελέχωσής τους σε μόνιμο προσωπικό.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις