Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Μεγαλειώδεις ήταν οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, σε όλη χώρα, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να τιμούν τα 57 θύματα της σύγκρουσης εμπορικής με επιβατική αμαξοστοιχία, στα Τέμπη, ένα χρόνο πριν και να ζητούν την τιμωρία των υπευθύνων για την τραγωδία αυτή.

Ειδικότερα, πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και τη Χίο. 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αθήνα, όπου, μετά την πορεία, επικράτησε ένταση ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, έξω από τη Βουλή, με αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα στους διαδηλωτές. Πιο συγκεκριμένα, επεισόδια σημειώθηκαν και στην Πανεπιστημίου στην Ομόνοια, όπου η αστυνομία προέβη σε χρήση χημικών ενώ επιστρατεύτηκε και η Αύρα της ΕΛ.ΑΣ. 

Η αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις.

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προκήρυξαν 24ωρη απεργία για σήμερα, ενώ είχαν προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.  Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί, ωστόσο ήδη από τις 9:00 έχουν ξεκινήσει στο κέντρο συγκεντρώσεις από διάφορα σωματεία με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών. Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 10:30 π.μ..

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σημειώνεται ότι η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τους 57 νεκρούς από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

ΙΝΤΙΜΕ
ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 

Σημειώνεται ότι η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τους 57 νεκρούς από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, λίγο πριν τις 14:00 μετά το μεσημέρι, έγραψαν όλα τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, με κόκκινη μπογιά, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πορεία και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Απεργιακές συγκεντρώσεις, πραγματοποιήθηκαν  στη Θεσσαλονίκη, και πιο συγκεκριμένα, στο άγαλμα του Βενιζέλου και στην Καμάρα στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας. Οι ομιλητές, εκπρόσωποι σωματείων ζήτησαν απόδοση ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και την τιμωρία των ενόχων, καθώς και ασφαλέστερες σιδηροδρομικές μεταφορές.

Ακολούθησε η κεντρική πορεία από την Εγνατία και την οδό Μοναστηρίου, με στάση και διαμαρτυρία στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στη συνέχεια η πορεία ανέβηκε, από την οδό Διοικητηρίου, μέχρι το ΥΜΑΘ.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, κρατώντας πανό, όπου έγραφαν: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», αλλά και το qr code για την υπογραφή για το ψήφισμα Καρυστιανού, το οποίο έχει θέσει προς υπογραφή ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, ζητώντας την υποστήριξη των πολιτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη, μετά την εθνική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν συγκρούστηκε εμπορική με επιβατική αμαξοστοιχία, «στοιχίζοντας» τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη.

ΙΝΤΙΜΕ
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΙΝΤΙΜΕ
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο της πορείας για την επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών.

Η ένταση ξεκίνησε έξω από τον σταθμό του ΟΣΕ. Ομάδα ατόμων εκτόξευσε πέτρες, μπογιές και μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών και ρίψεις κρότου λάμψης.
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους κουκουλοφόρους προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου ακολούθησε νέος κύκλος έντασης.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και έξω από το Διοικητήριο, όπου κατέληξε η πορεία, όταν διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί τους απώθησαν με καπνογόνα.
 

Πορεία στη Λάρισα για τα θύματα των Τεμπών: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί»

Πορεία στο κέντρο της Λάρισας μέχρι την πλατεία του ΟΣΕ πραγματοποιήθηκε από αναρίθμητους ανθρώπους με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών.

Λαρισαίοι και Λαρισαίες από όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, κάθε ηλικίας, ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας δικαιοσύνη ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα ξεχαστεί απολύτως τίποτα όσον αφορά το τραγικό συμβάν απαιτώντας να μην συμβεί κάτι παρόμοιο ποτέ ξανά.

Τιμητική πλακέτα παρέδωσε το Εργατικό Κέντρο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το πλήθος εκφράζοντας τα δικά του συναισθήματα και τον πόνο.

ΙΝΤΙΜΕ
ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πορεία στο Ηράκλειο Κρήτης 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης με αφορμή την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και άλλες Ομοσπονδίες εργαζομένων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και, μεταξύ άλλων, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι, συνταξιούχοι μαθητές αλλά και φοιτητές οι οποίοι επανέλαβαν το αίτημα για μη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών με τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα.

Επίσης, ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσαν ήταν η αύξηση μισθών, η επαναφορά δώρων, συλλογικές συμβάσεις, αλλά και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό σε κρίσιμους δημόσιους φορείς όπως της υγείας και της παιδείας. Οι συγκεντρωμένοι αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Νωρίτερα, στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας στον Μασταμπά, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος.

πορεία
neakriti.gr

Μεγάλη πορεία στην Πάτρα

Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης πραγματοποίησαν και το εργατικό κέντρο της Πάτρας, σωματεία και συνδικάτα, με αφορμή την σημερινή 24ωρη απεργία και την συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, οργανώσεις, φορείς κ.α. Επιπλέον, συμμετείχαν και αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι έφθασαν στην Πάτρα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του εργατικού κέντρου της Πάτρας, «σήμερα απεργούμε, για τους χαμηλούς μισθούς, την ακρίβεια, το κόστος ζωής που εκτοξεύεται, τις αυξήσεις κοροϊδία, την μετατροπή της υγείας και της παιδείας σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα, αλλά και για το ξεκλήρισμα των αγροτών και μικρών παραγωγών».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς συνανθρώπους μας, για αυτό η ημέρα της απεργίας δεν επιλέχθηκε τυχαία, ούτε είναι μόνο συμβολική».

ΙΝΤΙΜΕ
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Χίος: Στη μνήμη των 57 η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου

Με συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου στην πόλη της Χίου και με κύριο αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 συνάνθρωπους μας που έχασαν τη ζωή τους, πήραν μέρος και στη Χίο στην πανελλαδική κινητοποίηση, ένα χρόνο από το δυστύχημα που συντάραξε την χώρα μας.

Δυναμική η παρουσία φοιτητών, που από τον σύλλογο των φοιτητικών εστιών προχώρησαν επίσης σε κατάληψη όπως και των μαθητών από σχολεία της Χίου. Μάλιστα με τις πικέτες τους θύμισαν τι έγινε στα Τέμπη. Το «ποτέ ξανά» και τα τελευταία λόγια της μάνας «πάρε με όταν φτάσεις» να βγάζουν θλίψη και οργή για το έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο.

Αυτό το μήνυμα πέρασαν και οι εκατοντάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα τόσο του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ αλλά και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Ο εκπρόσωπος μάλιστα του Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων κατήγγειλε τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χίου που δεν πήρε, τελικά, μέρος στην κινητοποίηση.

Χίος - πορεία
πατρίδα

Καταλήψεις και αποχές σε εκατοντάδες σχολεία - «Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί»

Εκατοντάδες σχολεία, με καταλήψεις και αποχές, συμμετείχαν στις σημερινές κινητοποιήσεις και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, διεκδικώντας να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, στη σημερινή επέτειο του ενός χρόνου.

Την ίδια ώρα, δεκάδες σχολεία στην Αθήνα και τον Πειραιά, έφτιαξαν πανό και σχημάτισαν συνθήματα με τις τσάντες τους.

Στις 955.000 οι υπογραφές στο ψήφισμα για τα Τέμπη - Πού θα το βρείτε

Το ψήφισμα συμπυκνώνει τόσο την οργή που υπάρχει και το βασικό κοινωνικό αίτημα για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στη χώρα καθώς και την ανάγκη να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Άμεσα αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.000.000 υπογραφές. Μόλις αυτό επιτευχθεί, η Μαρία Καρυστιανού πρόκειται να καταθέσει τις υπογραφές στη Βουλή.

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο «Τέμπη 2023» αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας», αναφέρει στο μήνυμα-κάλεσμά της η Μαρία Καρυστιανού.

Δείτε το ΕΔΩ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις