Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη μοιραία νύχτα της σύγκρουσης εμπορικής με επιβατική αμαξοστοιχία, στα Τέμπη «στοιχίζοντας» τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ένα χρόνο πριν, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, σήμερα, Τετάρτη.

Ειδικότερα, στο βίντεο, ακούγονται οι σπαρακτικές φωνές και τα ουρλιαχτά των εγκλωβισμένων επιβατών του τρένου, που εκλιπαρούσαν για βοήθεια για τη ζωή τους, την ώρα που η φωτιά έκαιγε μπροστά στα έντρομα μάτια τους.

«Βοήθεια, είμαστε από κάτω βοήθεια», ακούγεται να φωνάζουν οι εγκλωβισμένοι επιβάτες στο ακόλουθο βίντεο.

Υπενθυμίζεται ότι ένα ακόμα βίντεο ντοκουμέντο ήρθε νωρίτερα στο φως της δημοσιότητας, που καταγράφει τη μοιραία αμαξοστοιχία Intercity 62 από τη στιγμή της αναχώρησής της μέχρι τη σύγκρουση στα Τέμπη με την εμπορική αμαξοστοιχία και την τρομακτική έκρηξη που ακολούθησε.

Το βίντεο έφερε στη δημοσιότητα η «Καθημερινή». Επισημαίνεται ότι από έγγραφα που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία μετά το πόρισμα του εμπειρογνώμονα των συγγενών των νεκρών στα Τέμπη,  προκύπτει ότι στο σημείο ανιχνεύτηκε η χημική ουσία ξυλόλιο, ένας εύφλεκτος χημικός διαλύτης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χρωμάτων, αλλά και τη νόθευση καυσίμων.

Η συγκεκριμένη χημική ουσία ανιχνεύτηκε, παρά το γεγονός ότι τα συντρίμμια είχαν απομακρυνθεί από το σημείο της σύγκρουσης και ο χώρος είχε καλυφθεί με χαλίκι.

Επισημαίνεται ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της Επιτροπής Διερεύνησης γινόταν λόγος για «το μεγάλο θερμικό φορτίο σε συνδυασμό με την άγνωστη καύσιμη ύλη δημιούργησε έντονη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το βαγόνι του κυλικείου και μεταδόθηκε στο επιβατικό βαγόνι Β2».

Τέμπη: Μεγαλειώδεις πορείες σε όλη τη χώρα για την «μαύρη» επέτειο 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν μαζικές πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, τιμώντας τα 57 θύματα και ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων για την τραγωδία αυτή.

 Ειδικότερα, πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και τη Χίο. 

Στις 955.000 οι υπογραφές στο ψήφισμα για τα Τέμπη - Πού θα το βρείτε

Στις 955.000 είναι οι υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού, το οποίο έχει θέσει προς υπογραφή ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, ζητώντας την υποστήριξη των πολιτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη, μετά την εθνική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν συγκρούστηκε εμπορική με επιβατική αμαξοστοιχία, «στοιχίζοντας» τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη.

Το ψήφισμα συμπυκνώνει τόσο την οργή που υπάρχει και το βασικό κοινωνικό αίτημα για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στη χώρα καθώς και την ανάγκη να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Άμεσα αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.000.000 υπογραφές. Μόλις αυτό επιτευχθεί, η Μαρία Καρυστιανού πρόκειται να καταθέσει τις υπογραφές στη Βουλή.

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο «Τέμπη 2023» αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας», αναφέρει στο μήνυμα-κάλεσμά της η Μαρία Καρυστιανού.

Δείτε το ΕΔΩ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις