Τα μανιτάρια αναδεικνύονται σε πραγματικό διατροφικό «θησαυρό», σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry. Οι ερευνητές εντόπισαν πως αποτελούν μία από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές δύο ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών: της εργοθειονίνης και της γλουταθειόνης.
Ο Ρόμπερτ Μπίλμαν, ομότιμος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, υπογραμμίζει πως «τα μανιτάρια είναι αναμφίβολα η κορυφαία πηγή αυτών των αντιοξειδωτικών, με κάποια είδη να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα για την υψηλή τους περιεκτικότητα».
Οι δύο αυτές ουσίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες – μια κατάσταση που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τα φυσικά παραπροϊόντα του μεταβολισμού των τροφών. Η υπερβολική συγκέντρωσή τους έχει συνδεθεί με σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και η νόσος Αλτσχάιμερ. Η τακτική κατανάλωση μανιταριών, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη τέτοιων βλαβών, ενισχύοντας τη συνολική υγεία των κυττάρων.
Ανάμεσα στα 13 είδη μανιταριών που μελετήθηκαν, τα βασιλομανίταρα (ή πορτσίνι) κατέκτησαν την κορυφή, καθώς παρουσίασαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εργοθειονίνης και γλουταθειόνης. Παρόλο που τα πιο κοινά λευκά μανιτάρια περιέχουν μικρότερες ποσότητες, εξακολουθούν να υπερτερούν έναντι πολλών άλλων τροφών όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.
Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες διατηρούνται ακόμη και μετά το μαγείρεμα, αφού παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στη θερμότητα. Το εύρημα αυτό καθιστά τα μανιτάρια έναν πολύτιμο διατροφικό σύμμαχο, που μπορεί να ενσωματωθεί με ευκολία σε καθημερινά γεύματα, χωρίς απώλειες στα οφέλη για την υγεία.