Breaking news

Ψυγείο και διατροφή
A

Μπορεί η θερμοκρασία του φαγητού να επηρεάζει το σώμα και το μυαλό μας; Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο δείχνει πως ναι — και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι φανταζόμασταν. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η θερμοκρασία των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουμε σχετίζεται τόσο με την ψυχική μας ευεξία όσο και με τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, περιλάμβανε περισσότερους από 400 ενήλικες ασιατικής και δυτικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θερμοκρασία των γευμάτων —μια παράμετρος που η παραδοσιακή ασιατική ιατρική λαμβάνει υπόψη εδώ και αιώνες— συνδέεται με το άγχος, την ποιότητα του ύπνου και τα γαστρεντερικά προβλήματα.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες ασιατικής καταγωγής που έπιναν περισσότερα κρύα ροφήματα το καλοκαίρι παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα άγχους, δυσκολία στον ύπνο και ενοχλήσεις στο στομάχι. Αντίθετα, οι λευκοί συμμετέχοντες που προτιμούσαν ζεστά ροφήματα τον χειμώνα ανέφεραν καλύτερη διάθεση, πιο ήρεμο ύπνο και λιγότερα πεπτικά προβλήματα.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη στις ΗΠΑ που καταγράφει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στη θερμοκρασία των τροφίμων και ποτών και σε ποικίλες παραμέτρους της υγείας, προσφέροντας νέα στοιχεία για την κατανόηση του αυξανόμενου άγχους, της αϋπνίας και των πεπτικών δυσλειτουργιών.

Ο Tianying Wu, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο SDSU και επικεφαλής της έρευνας, σημείωσε: «Η θερμοκρασία των τροφών και των ροφημάτων που επιλέγουμε μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Εφόσον οι συνήθειες αυτές αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, τόσο στο σπίτι όσο και στην έξοδο, τα ευρήματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία».

Η ανάλυση έδειξε ότι οι επιδράσεις ήταν πιο έντονες σε όσους είχαν συχνά κρύα χέρια — πιθανή ένδειξη μειωμένης κυκλοφορίας. Επιπλέον, οι Κινέζοι συμμετέχοντες, που απέφευγαν τα παγωμένα τρόφιμα, ανέφεραν λιγότερες αρνητικές συνέπειες, ενώ οι Ασιάτες Ινδοί εμφάνισαν πιο έντονη συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση κρύων γευμάτων και στα προβλήματα υγείας.

Τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία της θερμοκρασίας στην καθημερινή διατροφή — έναν παράγοντα που σπάνια λαμβάνεται υπόψη στη Δύση, αλλά αποτελεί βασικό άξονα των κινεζικών και αγιουρβεδικών πρακτικών υγείας, οι οποίες προειδοποιούν εδώ και αιώνες για τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης κρύων τροφών.
 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις