Για όσους επιδιώκουν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης ή να ελέγξουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους, το βουβαλίσιο κρέας έχει αναδειχθεί σε μια ολοένα και πιο δημοφιλή επιλογή κόκκινου κρέατος.
Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για το βουβαλίσιο κρέας αυξάνεται, καθώς αποδεδειγμένα προσφέρει θρεπτικά οφέλη: υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλά λιπαρά και σημαντικά μειωμένη χοληστερίνη σε σύγκριση με το κρέας άλλων ζώων.
Διατροφολόγοι τονίζουν πως υπερτερεί έναντι του βοδινού και άλλων κρεάτων, καθώς περιέχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και σχεδόν τη μισή χοληστερίνη. Επιπλέον, ο σίδηρος που περιέχει είναι διπλάσιος από αυτόν του μοσχαριού, ενώ ακόμη και το κοτόπουλο συνήθως έχει υψηλότερα λιπαρά και χοληστερίνη σε σύγκριση με το βουβαλίσιο κρέας.
Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια βουβαλίσιου κρέατος προσφέρουν περίπου 130 θερμίδες, ενώ το βοδινό κυμαίνεται μεταξύ 260 και 300 θερμίδων.
Η γεύση του θεωρείται ιδιαίτερα ευχάριστη, γεγονός που το καθιστά δημοφιλές σε παραδοσιακές συνταγές, όπως στιφάδο ή ψητό με πατάτες, ενώ αρκετοί επιλέγουν βουβαλίσια αλλαντικά ως εναλλακτική των κλασικών.