Πολλά τρόφιμα δεν ευνοούνται από το ψυγείο, και η αποθήκευσή τους εκεί μπορεί να τα κάνει να χαλάνε πιο γρήγορα ή να χάσουν γεύση και υφή. Η γενική πεποίθηση πως όλα τα τρόφιμα διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο είναι λανθασμένη.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα και τρόπους σωστής διατήρησης:
- Κρεμμύδια: Η υγρασία του ψυγείου τα κάνει να μουχλιάζουν. Κρατήστε τα σε ξηρό, δροσερό μέρος, μακριά από πατάτες που επιταχύνουν τη φθορά τους.
- Καφές: Αποθηκεύεται καλύτερα σε αεροστεγές βάζο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Στο ψυγείο μπορεί να απορροφήσει μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.
- Βασιλικός: Διατηρείται περισσότερο αν μπει σε ποτήρι με δροσερό νερό, όπως τα λουλούδια, και όχι στο ψυγείο όπου μαραίνεται.
- Ελαιόλαδο: Η ψύξη το συμπυκνώνει και χάνει τις ιδιότητές του. Κρατήστε το σε σκοτεινό, δροσερό μέρος.
- Μέλι: Δεν χαλάει εκτός ψυγείου. Η ψύξη προκαλεί κρυστάλλωση και αλλοίωση υφής.
- Ψωμί: Στο ψυγείο στεγνώνει γρήγορα. Κρατήστε το εκτός ή μόνο οι φέτες του τοστ για λίγες μέρες στο ψυγείο.
- Αβοκάντο: Ωριμάζει εκτός ψυγείου. Αποθηκεύστε το στο ψυγείο μόνο αφού κοπεί.
- Πατάτες: Το ψυγείο μετατρέπει το άμυλο σε ζάχαρη, αλλοιώνοντας γεύση και υφή. Κρατήστε τις σε χαρτοσακούλα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
Γιατί μερικά τρόφιμα χαλάνε πιο γρήγορα στο ψυγείο
Η ψύξη δημιουργεί υγρασία και μεταβάλλει τη σύσταση κάποιων τροφίμων, κάνοντάς τα πιο ευάλωτα σε μούχλα και αλλοίωση. Κρεμμύδια, πατάτες και βασιλικός είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ τρόφιμα όπως το μέλι ή το ελαιόλαδο χάνουν τη φυσική τους υφή και γεύση.
Σωστή αποθήκευση για μεγαλύτερη φρεσκάδα
Η διατήρηση σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος, σε αεροστεγή ή χάρτινη συσκευασία ανάλογα με το τρόφιμο, εξασφαλίζει καλύτερη φρεσκάδα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ακόμα και φρούτα όπως το αβοκάντο ωριμάζουν καλύτερα εκτός ψυγείου και μεταφέρονται στο ψυγείο μόνο αφού κοπούν. Η σωστή αποθήκευση δεν εξοικονομεί μόνο χρόνο και χρήμα, αλλά διατηρεί και την ποιότητα των τροφίμων.