Breaking news

Προσοχή! Ποτέ μη φάτε αυτά τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης
A

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι θεμελιώδης για την προστασία της υγείας και της ποιότητας ζωής. Παρόλο που πολλοί καταναλωτές παραβλέπουν τις ημερομηνίες λήξης, υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώνονται μετά τη λήξη τους, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις και άλλες επιπλοκές.

Ακολουθεί η λίστα με επτά ευπαθή τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε αυστηρά εφόσον έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους:

1. Γάλα

Το γάλα είναι από τα πλέον ευαίσθητα τρόφιμα. Μετά την ημερομηνία λήξης του, μπορεί να αναπτυχθούν παθογόνα βακτήρια όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα, προκαλώντας έντονα γαστρεντερικά προβλήματα, ακόμη και σε υγιείς οργανισμούς.

2. Γιαούρτι

Αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι «αν δεν μυρίζει, τρώγεται», στην περίπτωση του γιαουρτιού αυτό δεν ισχύει. Μετά τη λήξη του, ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων μπορεί να μην είναι ορατός, αλλά παραμένει επικίνδυνος για την υγεία.

3. Κοτόπουλο

Ένα από τα πιο ευπαθή κρέατα, το κοτόπουλο μπορεί να φιλοξενήσει σαλμονέλα, καμπυλοβακτήριο και άλλους μικροοργανισμούς. Η κατανάλωση κοτόπουλου μετά την ημερομηνία λήξης ενέχει υψηλό κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

4. Αυγά

Τα αυγά είναι άλλη μια πηγή πιθανής σαλμονέλας. Πρέπει πάντα να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης και να απορρίπτονται μόλις αυτή περάσει – ακόμη κι αν φαίνονται άθικτα εξωτερικά.

5. Αλλαντικά

Ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμια και λουκάνικα ανήκουν στα προϊόντα που αναπτύσσουν γρήγορα παθογόνα μικρόβια, ιδιαίτερα όταν δεν φυλάσσονται σωστά. Η κατανάλωσή τους μετά τη λήξη μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του πεπτικού συστήματος.

6. Τυρί

Ορισμένα τυριά (όπως τα σκληρά) μπορεί να φαίνονται ασφαλή, αλλά και πάλι εγκυμονούν κινδύνους. Μύκητες και βακτήρια που αναπτύσσονται στο τυρί μετά τη λήξη μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή δηλητηρίαση.

7. Κονσερβοποιημένα Φρούτα και Λαχανικά

Οι κονσέρβες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά όχι απεριόριστη. Μετά την ημερομηνία λήξης, υπάρχει κίνδυνος μικροβιακής μόλυνσης ή και τοξινών, όπως η βοτουλινική τοξίνη, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Χρήσιμες Συμβουλές

  • Ελέγξτε πάντα την ημερομηνία λήξης πριν καταναλώσεις οποιοδήποτε προϊόν, ακόμα κι αν δείχνει «φρέσκο».
  • Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμα σε ενδεδειγμένες θερμοκρασίες (ψυγείο ή κατάψυξη).
  • Διάβαστε προσεκτικά τις ετικέτες και τις οδηγίες συντήρησης και κατανάλωσης.
  • Αν έχετε αμφιβολίες, πετάξτε το. Καλύτερα να χάσετε λίγα ευρώ, παρά να ρισκάρετε την υγεία σας.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις