Η φρεσκάδα των υλικών είναι το πρώτο και πιο σημαντικό μυστικό για ένα επιτυχημένο πιάτο. Οι κορυφαίοι chefs ξέρουν πώς να διαλέγουν φρούτα, λαχανικά, κρέατα και ψάρια ώστε να διατηρούν τη γεύση και τα θρεπτικά τους στοιχεία στο μέγιστο.
Από την προσεκτική επιλογή στην αγορά μέχρι την σωστή αποθήκευση στην κουζίνα, οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και εξασφαλίζουν πιάτα που ξεχωρίζουν σε γεύση και ποιότητα.
Παρακάτω θα βρείτε εννέα πρακτικές που επιλέγουν οι chefs, έτσι ώστε να διαλέγουν πάντα φρέσκα υλικά για τη δημιουργική διαδικασία της μαγειρικής:
Επιλέγουν εποχιακά προϊόντα
Οι chefs προτιμούν φρούτα και λαχανικά της εποχής, καθώς έχουν τη μέγιστη γεύση και θρεπτική αξία.
Αναζητούν την οσμή και την όψη
Ένα φρέσκο προϊόν πρέπει να έχει έντονο άρωμα, ζωντανό χρώμα και σφιχτή υφή.
Ελέγχουν την υφή με το χέρι
Στραγγισμένα ή μαλακά φρούτα και λαχανικά απορρίπτονται αμέσως. Το ίδιο ισχύει για κρέας ή ψάρια, που πρέπει να είναι σφριγηλά και χωρίς δυσάρεστη οσμή.
Ρωτούν για την προέλευση
Οι chefs προτιμούν τοπικά προϊόντα από αξιόπιστους παραγωγούς, ώστε να διασφαλίζουν φρεσκάδα και ποιότητα.
Αποφεύγουν τα συσκευασμένα όταν είναι δυνατόν
Τα χύμα προϊόντα ή αυτά που φτάνουν απευθείας από την αγορά θεωρούνται πιο φρέσκα από τα προ-συσκευασμένα.
Ελέγχουν ημερομηνίες και σφραγίδες
Για κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά, οι chefs διαβάζουν προσεκτικά ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, καθώς και σφραγίδες ποιότητας.
Φυλάσσουν σωστά τα υλικά
Η σωστή θερμοκρασία και αποθήκευση είναι καθοριστική. Πχ. λαχανικά και φρούτα διαχωρισμένα, κρέας και ψάρια σε κρύο περιβάλλον, χωρίς να πιέζονται.
Αποφεύγουν τα προϊόντα με υπερβολική επεξεργασία
Τα προϊόντα που έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία ή συντηρητικά θεωρούνται λιγότερο φρέσκα και λιγότερο γευστικά.
Αγοράζουν συχνά και σε μικρές ποσότητες
Για να είναι τα υλικά πάντα φρέσκα, οι chefs αγοράζουν καθημερινά ή σε μικρές ποσότητες και όχι μεγάλες ποσότητες που μένουν για μέρες.