Οι μπανάνες είναι από τα πιο αγαπημένα και θρεπτικά φρούτα, όμως έχουν ένα μειονέκτημα: μαυρίζουν εύκολα!
Αν κι αυτό είναι φυσική διαδικασία ωρίμανσης, υπάρχουν μερικά έξυπνα κόλπα για να τις κρατήσετε φρέσκες και λαχταριστές για περισσότερο.
Μην τις βάζετε στο ψυγείο… τουλάχιστον όσο είναι άγουρες
Οι μπανάνες «αγαπούν» τη θερμοκρασία δωματίου. Αν τις βάλεις στο ψυγείο πριν ωριμάσουν, το κρύο επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης και μπορεί να τις κάνει να μαυρίσουν εξωτερικά χωρίς να έχουν γλυκάνει μέσα.
Τυλίξτε τα κοτσάνια τους
Το μυστικό βρίσκεται στο κοτσάνι! Τυλίξτε κάθε κοτσάνι με λίγο πλαστικό φιλμ ή αλουμινόχαρτο.
Έτσι, περιορίζετε την έκλυση αιθυλενίου — του φυσικού αερίου που επιταχύνει την ωρίμανση και, κατ’ επέκταση, το μαύρισμα.
Μακριά από άλλα φρούτα
Μήλα, αχλάδια, ροδάκινα και ντομάτες παράγουν επίσης αιθυλένιο. Αν οι μπανάνες είναι κοντά τους, θα ωριμάσουν και θα μαυρίσουν πολύ πιο γρήγορα.
Κρεμάστε τες
Αν αφήσετε τις μπανάνες πάνω σε επιφάνεια, πιέζονται και μελανιάζουν πιο εύκολα.
Κρεμώντας τες σε ειδική βάση ή γάντζο, ο αέρας κυκλοφορεί γύρω τους και μένουν φρέσκες περισσότερες μέρες.
Διαχωρίστε τις ώριμες από τις άγουρες
Αν κάποιες ωρίμασαν πιο γρήγορα, να τις απομακρύνετε από τις υπόλοιπες. Οι ώριμες εκλύουν περισσότερο αιθυλένιο και «μολύνουν» τις άλλες με ταχύτατο μαύρισμα.
Εάν ωριμάσουν, κατευθείαν στο ψυγείο
Μόλις φτάσουν στο επιθυμητό σημείο ωρίμανσης, βάλτε τες στο ψυγείο. Η φλούδα θα σκουρύνει λίγο, αλλά το εσωτερικό θα μείνει φρέσκο για αρκετές ακόμη μέρες.
Extra tip: Αν οι μπανάνες παρ’ όλα αυτά μαυρίσουν, μην τις πετάξετε! Είναι ιδανικές για banana bread, smoothies ή παγωτό μπανάνας.