Breaking news

Φορολογικές δηλώσεις
A

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι στους οποίους η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρώσει αυτόματα την φορολογική τους δήλωση, καθώς μέχρις στιγμής έχουν εντοπιστεί πάρα πολλά λάθη. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά όλα τα στοιχεία που έχει συμπληρώσει για αυτούς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και αν δεν μπορούν να το κάνουν καλό θα είναι να προσφύγουν σε κάποιον λογιστή, προκειμένου να μην υπάρξουν λάθη που ίσως τους κοστίσουν ακριβά κατά την έκδοση του εκκαθαριστικού τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα λάθη εντοπίζονται στα ποσά των μισθών και των συντάξεων καθώς και στο ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων που έχει προσυμπληρώσει η εφορία στο taxisnet. Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) για το πρόβλημα ευθύνονται οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, όπου υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους.  

Πώς θα γνωρίζετε ότι έχει προσυμπληρωθεί η δήλωση σας

Η ΑΑΔΕ έχει ενημερώσει ήδη τους φορολογούμενους για τους οποίους οι δηλώσεις θα συμπληρωθούν αυτόματα, με e-mail στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp. Μάλιστα, έχει ήδη εκδώσει και το προσωρινό εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα οριστικοποιηθεί μετά τις όποιες διορθώσεις υπάρξουν από την πλευρά των φορολογουμένων.

Όσοι από τους φορολογούμενους δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Φυσικά, μπορούν, αν το επιθυμούν, να οριστικοποιήσουν νωρίτερα τη φορολογική τους δήλωση. 

Εφόσον όμως τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν δεδομένα οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της στις 26 Ιουλίου 2024.

 

Τα προβλήματα που υπάρχουν 

Στην άτυπη ομάδα εργασίας καταγραφής προβλημάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων που συστάθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη συμμετέχει και η ΠΟΦΕΕ με εκπροσώπους της και από την πλευρά του υπουργείου και της ΑΑΔΕ συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη, στην αυτοματοποιημένη ειδική εφαρμογή η ΠΟΦΕΕ έχει στείλει όσα θέματα έχει συλλέξει από τις Ενώσεις της και από συναδέλφους Λογιστές Φοροτεχνικούς και η όλη εικόνα μέχρι σήμερα έχει ως ακολούθως:

  • Η επιστρεπτέα στον 727 δεν συμπληρώθηκε
  • Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων
  • Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων
  • Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών
  • Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών
  • Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης
  • Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών - αφορά γεωργικές επιχειρήσεις
  • Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1
  • Υπάρχουν πολλά παράπονα υπερηλίκων που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις