Breaking news

work
A

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και υπογράφει ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), Σπύρος Πρωτοψάλτης, εγκρίνεται η υλοποίηση του προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων ΛΑΕΚ του έτους 2022.

Σύμφωνα με την απόφαση, στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος Ιδιωτικές Επιχειρήσεις και φορείς του Δημόσιου τομέα, ενώ η περίοδος υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης θα καθοριστεί με νέα απόφαση του διοικητή της ΔΥΠΑ.

Το ποσό που δικαιούται να λάβει κάθε επιχείρηση για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που θα υλοποιήσει το έτος 2022, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Κάθε επιχείρηση δύναται να λάβει έως του ποσού του 70% της εισφοράς ΛΑΕΚ (0,06%) που θα καταβάλλει η επιχείρηση το έτος 2022.
  • Επιχειρήσεις που δεν υλοποίησαν προγράμματα κατάρτισης ΛΑΕΚ το έτος 2021, μπορούν να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν το 70% του ποσού της εισφοράς ΛΑΕΚ που έχουν καταβάλει στον ΕΦΚΑ, στο έτος 2022.
  • Επιχειρήσεις που δεν εξάντλησαν το 70% της εισφοράς ΛΑΕΚ που έχουν καταβάλει, το έτος 2021, μπορούν να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο ποσό μέχρι τη συμπλήρωση του παραπάνω ποσοστού, στο έτος 2022.

Να σημειωθεί ότι δεν χρηματοδοτούνται από το ΛΑΕΚ προγράμματα:

  • με μεθόδους εξ αποστάσεως κατάρτισης με εξαίρεση τα προγράμματα σύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης (e-learning)
  • τα δια ζώσης προγράμματα που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον
  • μέρος των οποίων περιλαμβάνει εκπαιδευτικό ταξίδι
  • των οποίων η δομή δεν μπορεί να είναι συμβατή με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης/εγκυκλίου
  • που υλοποιούνται σε χώρο που δεν είναι προσβάσιμος στους ελεγκτές (π.χ σε πλοίο)

Καταρτιζόμενοι και επίδομα κατάρτισης

Κάθε εργαζόμενος δύναται να καταρτισθεί μέχρι 100 ώρες συνολικά. 

Σε ότι αφορά τους καταρτιζόμενους και τη γραμματειακή υποστήριξη, στην περίπτωση που η επιχείρηση κάνει χρήση εργαζόμενου, ως γραμματειακή υποστήριξη, ισχύουν τα παρακάτω:

  • Για προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται εκτός ωραρίου εργασίας, η καταβολή ωριαίας αμοιβής, στους καταρτιζόμενους και στη γραμματειακή υποστήριξη, είναι υποχρεωτική. (Εξαιρούνται τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται στο εξωτερικό). Η αμοιβή αυτή ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των πέντε (5) ευρώ ανά ώρα κατάρτισης.
  • Για προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται εντός ωραρίου εργασίας δικαιολογείται (εφόσον η επιχείρηση επιθυμεί) ως δαπάνη του προγράμματος, ποσό ίσο με το ωρομίσθιο του καταρτιζόμενου, ανά ώρα κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων. Οι συγκεκριμένοι όροι ελέγχονται από την αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών κατά τη φάση αποπληρωμής.

Για προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται εντός ή εκτός ωραρίου εργασίας, η καταβολή ωριαίας αμοιβής στους καταρτιζόμενους είναι υποχρεωτική. Η αμοιβή αυτή ορίζεται στο ποσό των 7 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης. Στο ποσό των 7 ευρώ συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές των εργαζομένων. Στην περίπτωση, κατάρτισης ατόμων με ειδικές ανάγκες το Μ.Ω.Κ αυξάνεται κατά 2 ευρώ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις