Breaking news

asep
A

«Κλαυσίγελο» έχει προκαλέσει η δημοσίευση νέων πινάκων επιτυχόντων στην προκήρυξη 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ, που προέβλεπε την πρόσληψη συνολικά 1.116 ατόμων σε φορείς του υπουργείου Υγείας. 

Το  ΑΣΕΠ δημοσίευσε χτες νέο πίνακα επιτυχόντων για τις κατηγορίες ΤΕ και ΥΕ, αφού η αυξημένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας που υπήρχε στην προκήρυξη, κρίθηκε ως αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Μάλιστα, αντίστοιχα, νέοι πίνακες για τις κατηγορίες ΠΕ και ΔΕ αναμένεται να εκδοθούν στο τέλος του μήνα.

Όπως είναι λογικό η απόφαση αυτή έχει φέρει αναστάτωση αλλά και «χαμόγελα». Οι νέοι πίνακες που εξέδωσε το ΑΣΕΠ, μετά την απόφαση του ΣτΕ, έφεραν «χαμόγελα» σε όσους είχαν αρχικά αποκλειστεί και τώρα συμπεριλαμβάνονται στους νέους πίνακες. Από την άλλη, αναστάτωση επικρατεί στους ήδη διορισμένους υπαλλήλους που αναρωτιούνται για το αν θα χάσουν τη θέση τους ή αν θα αναγκαστούν να αλλάξουν υπηρεσία, εφόσον άλλαξαν σειρά στον πίνακα κατάταξης.  

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας έσπευσε χτες να δώσει διευκρινίσεις, καθησυχάζοντας αρχικά πως κανένας διορισμένος υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί. Για να επιτευχθεί αυτό και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, το υπουργείο προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμένεται να κατατεθεί το προς ψήφιση το προσεχές διάστημα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Συγκεκριμένα, με αφορμή την ανάρτηση από το ΑΣΕΠ των πινάκων κατάταξης και διοριστέων, στο πλαίσιο της προκήρυξης ΑΣΕΠ 2Κ/2019, το υπουργείο Υγείας επισήμανε:

«Ενημερώνουμε όσους εκ των διορισθέντων δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς λόγω του ότι η αυξημένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας που προέβλεπε η 2Κ/2019 κρίθηκε μη συμβατή με το Σύνταγμα ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση».

Τι μέλλει γενέσθαι

Το μόνο ζήτημα που είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή είναι πως κανένας διορισμένος υπάλληλος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του. Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για το μήπως αναγκαστούν να αλλάξουν υπηρεσία και κατ' επέκταση περιοχή ή ακόμα και πόλη εργασίας. 

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι δυνατό να δοθούν αυτή τη στιγμή, αλλά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μόλις το υπουργείο Υγείας δημοσιεύσει τη νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε.

Στο περιστατικό των διπλών πινάκων αναφέρθηκε χτες, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Θάνος Παπαϊωάννου

Ο κ. Παπαϊωάννου σχολίασε πως έχει λάβει και ο ίδιος επιβεβαίωση πως θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας όλων όσων έχουν ήδη προσληφθεί, ενώ προσπάθησε να απαντήσει και σε καίρια ερωτήματα υποψηφίων.

Η ανάρτηση του προέδρου του ΑΣΕΠ

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαϊωάννου έγραψε χτες:

«Αναρτήθηκαν προ ολίγου τα (νέα) προσωρινά αποτελέσματα για τους υποψηφίους ΤΕ και ΥΕ της προκήρυξης 2Κ/2019 για το προσωπικό των νοσοκομείων. Περί τα τέλη του μήνα θα ανακοινωθούν και για τους ΠΕ και ΔΕ

Πρόκειται για την προκήρυξη όπου η αυξημένη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας κρίθηκε αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν στο μέλλον και για αυτονόητους λόγους συνταγματικής τάξης αλλά και για  να αποφευχθεί το φαινόμενο να ασχολείται δύο φορές με την ίδια προκήρυξη το ΑΣΕΠ. Πολλές εκκρεμότητες του ΑΣΕΠ (περιλαμβανομένων άλλων προκηρύξεων της υγείας) έχουν πάει  πίσω από τη διπλή αυτή προσπάθεια. Η λύση δεν είναι να τρέχουμε να μονιμοποιήσουμε εκ των υστέρων συμβασιούχους αλλά να πληρώνουμε εξ αρχής θέσεις μονίμων όταν συντρέχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Καλύτερα να καθυστερήσουν ένα χρόνο οι προσλήψεις μονίμων παρά να δημιουργείται αυτό το πολυετές διοικητικό χάος.

Τέλος, σημειώνω ότι η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ με απόφασή της τον περασμένο Σεπτέμβριο ζήτησε να προστατευθεί η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη όσων έχουν ήδη προσληφθεί με την τελικώς ακυρωθείσα αυξημένη μοριοδότηση και να ληφθεί σχετική νομοθετική μέριμνα. Σε σχετική επιστολή μου, μού δηλώθηκε αρμοδίως ότι το ζήτημα θα ρυθμισθεί άμεσα με σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις