Breaking news

Ξηροί καρποί
A

Οι ξηροί καρποί θεωρούνται από τα πιο θρεπτικά και πρακτικά σνακ, ιδανικά για όσους επιδιώκουν μια ισορροπημένη διατροφή. Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και «καλά» λιπαρά, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, προσφέρουν ενέργεια και βοηθούν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, η χρονική στιγμή που τους καταναλώνουμε φαίνεται πως επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών και τα συνολικά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό.

Πριν το μεσημεριανό: Σύμμαχοι στην απώλεια βάρους

Αν ο στόχος σας είναι ο έλεγχος του βάρους, η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας ξηρών καρπών – περίπου 30 γραμμάρια – μισή ώρα πριν από το γεύμα, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. Οι φυτικές ίνες και τα υγιή λιπαρά τους βοηθούν στην αύξηση του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Παρόλο που έχουν υψηλή θερμιδική αξία, έρευνες δείχνουν πως δεν συνδέονται με αύξηση βάρους, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Αντιθέτως, η τακτική τους ένταξη στη διατροφή σχετίζεται με μακροπρόθεσμη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Πρωινές ώρες ή ως απογευματινό: Σταθερή ενέργεια χωρίς «κράσαρισμα»

Αν χρειάζεστε ενέργεια που διαρκεί, οι ξηροί καρποί είναι ιδανικοί για το πρωινό ή ως ενδιάμεσο σνακ. Οι πρωτεΐνες, τα ακόρεστα λιπαρά, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, ενισχύουν τον μεταβολισμό και συμβάλλουν στην παραγωγή σταθερής ενέργειας, χωρίς τις αιχμές και τις πτώσεις σακχάρου που προκαλούν τα σνακ με ζάχαρη.

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως η προσθήκη ξηρών καρπών στο πρωινό (π.χ. σε γιαούρτι ή βρόμη) βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και στην αύξηση της διαύγειας και της αντοχής μέσα στην ημέρα.

Τακτική κατανάλωση: Ασπίδα για την καρδιά

Σε ό,τι αφορά την καρδιαγγειακή υγεία, η συχνότητα κατανάλωσης μετράει περισσότερο από την ώρα. Μελέτες δείχνουν πως η τακτική κατανάλωση – 42 γραμμάρια ημερησίως – συνδέεται με:

  • Μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
  • Μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων
  • Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και της αναλογίας LDL/HDL
  • Μείωση της φλεγμονής που απειλεί τα αγγεία

Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά τους, σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά και τις βιοδραστικές ουσίες, έχουν αναγνωριστεί ως βασικά συστατικά μιας καρδιοπροστατευτικής δίαιτας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις