Ένα καθημερινό φλιτζάνι καφέ ίσως δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται, καθώς νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση και τη δράση ορισμένων αντιβιοτικών.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο βακτήριο Escherichia coli (E. coli) και μελέτησαν πώς αντιδρά σε διαφορετικές ουσίες, μεταξύ αυτών και η καφεΐνη. Η μελέτη εξέτασε 94 χημικές ενώσεις και διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο παρενέβαινε στα γονίδια που ελέγχουν την κυκλοφορία ουσιών μέσα και έξω από τα βακτηριακά κύτταρα. Η καφεΐνη ξεχώρισε, καθώς μείωσε την ικανότητα του E. coli να απορροφά συγκεκριμένα αντιβιοτικά, όπως η σιπροφλοξασίνη.
Κεντρικό ρόλο φαίνεται να έχει η πρωτεΐνη Rob, η οποία ρυθμίζει την είσοδο και έξοδο ουσιών από το κύτταρο. Όταν ενεργοποιήθηκε από την καφεΐνη, το E. coli μείωσε την πρόσληψη αντιβιοτικών. «Διάφορες ουσίες μπορούν να επηρεάσουν με λεπτό αλλά συστηματικό τρόπο τη γονιδιακή ρύθμιση των βακτηρίων», εξήγησε ο μικροβιολόγος Christoph Binsfeld από το Πανεπιστήμιο του Würzburg.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν, πάντως, ότι τα αποτελέσματα προέρχονται από πειράματα σε εργαστηριακές συνθήκες και δεν είναι ακόμη σαφές πώς μεταφράζονται σε πραγματικούς ασθενείς. Επιπλέον, η ίδια επίδραση δεν καταγράφηκε σε άλλα βακτήρια, όπως η Salmonella enterica.
Παρά τις αβεβαιότητες, η μελέτη ανοίγει νέο δρόμο στην κατανόηση της μικροβιακής αντοχής και δείχνει ότι ακόμα και παράγοντες της καθημερινότητας, όπως η κατανάλωση καφέ, ίσως επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών με αντιβιοτικά.