Breaking news

Γάλα
A

Τελικά τι ισχύει με το γάλα τα οφέλη και τους κινδύνους του γύρω από την υγεία; Ο Walter Willett, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στο Harvard, τονίζει ότι η επιστημονική συζήτηση γύρω από το γάλα και τα γαλακτοκομικά παραμένει ζωντανή, παρά τις δεκαετίες ερευνών.

Για πολλά χρόνια, οι διατροφικές οδηγίες συνιστούσαν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών ημερησίως, με στόχο τον περιορισμό της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών. Ωστόσο, πρόσφατες μετα-αναλύσεις δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών — είτε πλήρων είτε χαμηλών λιπαρών — έχει ουδέτερη σχέση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται να παίζει το τι αντικαθιστά τα γαλακτοκομικά στη διατροφή. Όταν συγκρίνονται με ανθυγιεινές επιλογές, όπως ζαχαρούχα ποτά, επεξεργασμένα κρέατα ή λευκά δημητριακά, η κατανάλωσή τους μοιάζει «ουδέτερη». Όταν όμως η σύγκριση γίνεται με τροφές όπως ξηροί καρποί, προϊόντα σόγιας ή φυτικά έλαια, τότε οι δεύτερες επιλογές εμφανίζονται πιο ωφέλιμες.

Μελέτη σε 200.000 άτομα για διάστημα 30 ετών έδειξε ότι η κατανάλωση γάλακτος πλήρων λιπαρών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, σε αντίθεση με το γάλα χαμηλών λιπαρών. Παράλληλα, προϊόντα όπως το γιαούρτι και το τυρί φαίνεται να αποτελούν πιο υγιεινές επιλογές σε σχέση με το γάλα.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

  • Μία μερίδα γαλακτοκομικών την ημέρα δεν αλλάζει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
  • Αν προτιμάτε χαμηλά λιπαρά, αποφύγετε να τα αντικαθιστάτε με ζάχαρη ή άμυλο. Καλύτερες επιλογές είναι οι ξηροί καρποί και τα φυτικά έλαια.
  • Για εναλλακτική στο δεύτερο ποτήρι γάλα, σκεφτείτε το γάλα σόγιας με ελάχιστη ζάχαρη.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις