Το ψάρι θεωρείται από τις πιο θρεπτικές τροφές, πλούσιο σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και πολύτιμες βιταμίνες. Ωστόσο, μπροστά στον πάγκο της αγοράς ή του σούπερ μάρκετ, πολλοί καταναλωτές αναρωτιούνται: είναι πράγματι φρέσκο ή πρόκειται για κατεψυγμένο που έχει αποψυχθεί;
Η σωστή διάκριση είναι κρίσιμη τόσο για τη γεύση όσο και για την ασφάλεια των τροφίμων:
- Μυρωδιά: Το πρώτο «καμπανάκι» είναι το άρωμα. Ένα φρέσκο ψάρι μυρίζει θάλασσα, με καθαρή, διακριτική οσμή. Αντίθετα, μια βαριά ή ξινή μυρωδιά προδίδει ψάρι αποψυγμένο ή χαμηλής φρεσκάδας.
- Μάτια: Καθαρά, λαμπερά και ελαφρώς διογκωμένα μάτια είναι δείγμα φρεσκάδας. Όταν είναι θολά, βυθισμένα ή χωρίς ζωντάνια, το ψάρι είναι κατεψυγμένο ή έχει μείνει αρκετές ώρες εκτός ψύξης.
- Βράγχια: Τα βράγχια αποτελούν έναν από τους πιο αξιόπιστους δείκτες. Φρέσκο ψάρι σημαίνει κόκκινα ή ροζ, υγρά βράγχια. Αν είναι καφέ ή γκρίζα, το προϊόν έχει χάσει τη φρεσκάδα του.
- Σάρκα: Η ελαστική, σφιχτή σάρκα που επανέρχεται αμέσως όταν την πιέσετε με το δάχτυλο είναι ένδειξη ποιότητας. Στο αποψυγμένο ψάρι, η σάρκα είναι μαλακή, συχνά χάνει υγρά και διαλύεται εύκολα.
- Δέρμα και λέπια: Το δέρμα του φρέσκου ψαριού γυαλίζει, είναι ελαστικό και σφιχτό, ενώ τα λέπια του παραμένουν κολλημένα. Αντίθετα, στο κατεψυγμένο ή μπαγιάτικο ψάρι το δέρμα είναι θαμπό, ξηρό και τα λέπια αποκολλώνται.
- Χρώμα και υγρά: Έντονα, φυσικά χρώματα δείχνουν φρεσκάδα. Ξεθωριασμένα και άτονα χρώματα είναι σημάδι παλαιότητας. Επίσης, τα διάφανα, καθαρά υγρά αποτελούν ένδειξη φρέσκου προϊόντος, ενώ τα θολά ή με κρυστάλλους πάγου προδίδουν κατάψυξη.
Χρήσιμες συμβουλές
- Επιλέγετε πάντα αξιόπιστους ιχθυοπώλες ή αλυσίδες.
- Ζητάτε ενημέρωση: ο πωλητής υποχρεούται να δηλώσει αν το ψάρι είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο.
- Προτιμάτε εποχικά ψάρια, που φτάνουν πιο εύκολα στο πιάτο σας σε καλή τιμή και με περισσότερη φρεσκάδα.
Η προσεκτική παρατήρηση σε μυρωδιά, μάτια, βράγχια και σάρκα αρκεί για να κάνετε τη σωστή επιλογή. Με λίγη εξάσκηση, θα αναγνωρίζετε το φρέσκο ψάρι με μια ματιά, εξασφαλίζοντας ποιότητα και ασφάλεια στο οικογενειακό τραπέζι.